torsdag 27 januari 2011

Venom


Under månaden som gått har många saker skett. Bland annat har jag varit otursförföljd, min dator har gått sönder (därav inget bloggande på ett bra tag!), och jag har inte läst en endaste bok som tagit mig med storm. När vinden kommer att vända, vet jag inte, men inte var det med Venom, tredje delen i serien Elemental assassin.

Elementals är folk som har förmågan att bända någon av de fyra elementen luft, eld, is eller sten till sin vilja. Sen inbegriper det även subkategorier som elektricitet (luft), vatten (is) och metall (sten):

To be considered a true elemental, you had to be gifted in one of the four major areas - Air, Fire, Ice, or Stone. But lots of folks were magically skilled in offshoots of the four elements, like electricity or water.

Liksom i de två tidigare böckerna i serien, Spider's Bite och Web of Lies, är besättningen även här bestående av samma personer: Gin och hennes styvbror och kumpan Finn mot den korrupta staden Ashland. Ashland är som Batmans Gotham City med jättar, dvärgar och vampyrer bland vanligt folk samt en ledare, Mab Monroe, som håller staden och dess invånare i ett järngrepp. Mab är den mäktigaste elemental (eld) som funnits på 500 år, och just därför den högst uppsatta och fruktade personen i staden. Hon är ledande inom både den undre världen och i politiken.

Serien handlar om Gin Blanco (en is och sten-elemental), före detta den ökända lönnmördaren med kodnamnet The Spider. Numera är hon en restaurangägare som serverar stans godaste barbeque hos the Pork Pit. Men bara för att Gin lagt av med sin forna karriär innebär det inte att problemen försvinner. Gin inser snart att hon måste ingripa för vampyren Roslyn Phillips, en nattklubbsägare som hamnat i trubbel för att hon hjälpt Gin (i Web of Lies). Roslyn förföljs av Elliot Slater, som jobbar för Gins ärkefiende - Mab Monroe.

För sjutton år sen hade Mab kallblodigt mördat Gins familj samt torterat Gin genom att bränna en spindelruna, Gins personliga symbol (som alla elementals har, och som kännetecknar dem) på hennes handflator, i ett försök att få reda på var Gins lillasyster Bria hölls gömd. I den tredje boken, Venom, får vi reda på varför Mab i första hand förföljde Gins familj.

Gin är mer än villig att döda Mabs närmaste hantlangare. Men något som borde ha varit ett enkelt uppdrag blir alltmer utdraget då flera oväntade faktorer hindrar Gin från att mörda Slater på snabbast möjliga sätt. Gins liv hamnar i gungning när hennes borttappade syster, polisen Bria kommer till stan ..

I efterhand kan jag tillägga att jag hade väntat mig mer av Venom. Handlingen var bra, men överträffade knappast de tidigare delarna. En del avslöjanden ägde rum, vilka kändes aningen Harry Potter-inspirerade, där man kan byta ut Voldemort mot Mab, och med en tillhörande profetia. En aspekt jag skulle klarat mig lika bra utan är alla upprepningar av tidigare händelser, samt att författaren stundvis beskriver Gin som episk, trots att hon inte gjorde mycket märkvärdigt i boken, som att använda sin unika kraft och visa vad det innebär att vara den enda personen i existens med två elementala krafter.

Samtidigt har Gin lärt sig ett och annat från sin misslyckade kärleksrelation i tidigare bok, och hon inser att hon inte tänker be någon om förlåtelse för den person hon varit tvungen att bli för att överleva. För att rädda sin vän Roslyn får Gin tar ett stort kliv genom att medvetet dra Mabs uppmärksamhet till sig och avslöja för Mab om sin existens, och hon sår fröna för vad som slutligen kommer att bli en konfrontation på liv och död. Fjärde delen i Elemental assassin, Tangled Threads, utges den 26 april, 2011.

Läs kapitel 1 ur Venom HÄR
Läs min recension av Spider's Bite HÄR

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar