lördag 29 januari 2011

Shadowspell


Igår läste jag uppföljaren till ungdomsserien Faeriewalker av författaren Jenna Black. Shadowspell, som är del 2 i serien om Dana Hathaway, fortsätter ett par veckor efter händelserna i första boken, Glimmerglass, där Dana upptäckte att hon hade den sällsynta förmågan att passera mellan människornas värld och feernas, samt bringa teknologi in och magi ut om hon så vill. Hennes far skyddar henne efter bästa förmåga genom att hålla henne gömd i en underjordisk grottta och hon övervakas dygnet runt av livvakter. Som Faeriewalker är hon ett eftertraktat byte eller ett hotfullt objekt i mångas ögon. Inte minst för The Erlking, älvkonungen, som kommer till Avalon, den neutrala staden där både feer och människor beblandar sig med varandra utan ödesdigra konsekvenser.

Älvkonungen Arawn är ledare av The Wild Hunt som är en slags skipare av en snedvriden rättvisa i fe-världen. The Wild Hunt (sv: Vilda jakten) är ett välkänt mytologiskt begrepp och får olika innebörd i många fantasy-böcker. Ingen vet varför The Wild Hunt kommit till Avalon, men gissningsvis är det för att mörda någon. Dana får strängare övervakning så länge som Arawn vistas i Avalon, men trots att hennes varje steg övervakas lyckas ändå älvkonungen bana väg för en konfrontation med Dana och skapa problem för henne när hennes "nästan pojkvän" Ethan, blir lurad och motvilligt förslavas av älvkonungen. Dana är beredd att göra vad som helst för att befria honom. Men är hon beredd att betala det pris som Arawn i slutändan begär av henne återstår att se.

Jag tyckte att Shadowspell var en värdig fortsättning på berättelsen om Dana. Förutom att Dana ett flertal gånger oundvikligt, och många gånger på grund av yttre faktorer hamnar i en svår sits är hon en av de mest förnuftiga 16-åringar jag stött på. Hon doppar hellre tårna i havet istället för att slänga sig huvudstupa överbord, men hur försiktig hon än är uppstår det situationer vars konsekvenser hon omöjligt kan förutse.

I övrigt så är jag nyfiken på hur konflikten med Arawn kommer lösas upp i kommande bok då Dana i princip offrade sig själv på altaret för att rädda Ethan från älvkonungen. Medan Arawn innehar alla mardrömslika egenskaper som kan förväntas av någon som lever enbart för jaktens och dödandets skull har han samtidigt en mycket lockande och förförisk sida till sin personlighet.
Är Arawn den kallblodiga person han ger sken av att vara, och många fler frågor som jag har hoppas jag ska finna svar i Sirensong, den tredje delen i Faeriewalker som utkommer den 5 juli, 2011.

Även om detta är en uppföljare, blir läsare inte förvirrade om de inte har läst första boken, men att läsa den första boken rekommenderas för att få en bättre förståelse av karaktärerna.

Läs och/eller ladda ned kapitel 1 & 2 av Shadowspell på författarens hemsida HÄR
Läs min recension av Glimmerglass (Faeriewalker 1) HÄR

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar