lördag 18 december 2010

Black Wings


Den senaste tiden har jag bara hunnit läsa en bok, och det är Black Wings, som är första delen i en ny serie av debutförfattaren Christina Henry.

Madeline Black har fått nog av sitt liv. Hennes jobb är att eskortera de dödas själar till "dörren" för att göra sina val. Som en dödsagent (eng. Agent of Death). lirkar hon varje dag nydöda Chicagobor till Dörren till livet efter detta. Men vad händer om de vägrar gå?

If the soul doesn’t enter the Door, then it becomes a ghost. Agents don’t like ghosts. They’re untidy. The presence of a ghost means you can’t close your list, and if you can’t close your list, you have to file extra paperwork to explain why you can’t, and I absolutely hate doing any paperwork at all, period.

Maddy är också i desperat behov av en rumskompis att dela räkningarna med. När den vackra Gabriel Angeloscuro kommer för att titta på lägenheten, inbjuder Maddy honom - och välkomnar därmed en mängd katastrofer. Gåtfulla Gabriel är nyckeln till mysterierna i Maddys förflutna, inklusive mordet på hennes mor.

Mytologin i denna bok kretsar främst kring änglar, demoner och fallna änglar (Nefilim). Även vampyrer, varulvar och älvor omnämns, men jag tror att dessa i så fall gör ett framträdande i framtida böcker eftersom det inte finns några i denna. Genom hela boken lär sig Maddy att kontrollera sina nyfunna magiska krafter och blir ständigt halvt ihjälslagen av skurkarna, men får ibland tillfället att ge igen med samma mynt. Samtidigt måste hon gå en hårfin linje och inte trampa på de regler som gäller för den sida av den övernaturliga verklighet hon nu introduceras för. Jag ser fram emot nästa del i serien och hur mycket mer problem Maddy möjligen kan hamna i.

Jag tyckte däremot inte att boken var översvallande bra. Det märktes till exempel alltför väl att det var första boken i en ny serie och introduceringen av fantasi-elementen och karaktärerna kändes inte så väl integrerad. Boken höll en lättsam ton trots att många förskräckliga händelser skedde. Black Wings känns kort sagt inte som en frisk fläkt inom urban fantasy-genren, trots dess nya infallsvinkel på övernaturliga varelser (som t ex demoners och halvänglars uppkomst). Men optimisten inom mig säger ändå att ge serien en andra chans.

Rekommenderas till alla som vill läsa en underhållande bok med lite humoristiska inslag. Andra delen i serien om Madeline Black, Black Night, utges hösten, 2011.

Läs kapitel 1 av Black Wings HÄR

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar