torsdag 25 november 2010

Undead and Unwed


Undead and Unwed är vad jag kallar vampyrgenrens chick-lit. I serien Queen Betsy av författaren MaryJanice Davidson finns hittills 9 böcker.

Elizabeth "Betsy" Taylor är otursförföljd: hon har precis sparkats från sitt sekreterarjobb, blivit angripen av en grupp idioter som klöste och bet på hennes kropp som "ett gäng rabiessmittade ekorrar" varvid hon endast kunde försvara sig med spetsen på sina Manolo Blahniks, och blir dessutom överkörd av en ful Pontiac-SUV på sin 30-årsdag!

Härifrån är det en rolig skildring av hur Betsy vaknar upp på begravningsbyrån dagen för begravningen, får en chock när hon inser att hennes styvmor hade planerat att begrava henne i sina avlagda skor och en ful rosa kostym, brunt läppstift och på tok för mycket blå ögonskugga. Då Betsy inser att hon är, som hon uttrycker det "dead but too dumb to lie down" beslutar hon att ta saken i egna händer.

Men Betsy inser snart att hon förvandlats till en vampyr, när hon räddar en mamma och dennes unge från ett kriminellt gäng och flickan utbrister:

"You're a vampire. A good one, so that's all right," she added.
My hand came up so quickly I actually bit myself. I felt the sharp tips of new fangs, fangs that had come out when I'd smelled her mother's blood, fangs that seemed to be taking up half my mouth.
"A vampire? How ith that pothible? I died in a car ackthident, for God'th thake! Aw, thon of a bith!"
"Are you going to suck our blood?" Justine asked curiously.
"Blood maketh me throw up. Even the thight of it—ugh."

Betsy slår hål på alla klichéer som finns i vampyrböcker och -filmer. Hon tycker att blod är äckligt när hon i själva verket borde suga småflickor torr som det själlösa monster hon nu är, saknar ett brinnande självhat eller någon större lust att bekämpa brottslighet för att sona för sin oberättigade existens och sina nya matvanor. Hon lyckas inte heller skrämma iväg barndomsvännen Jessica eller den nyförvärvade bögkompisen Marc, som envisas med att vara hennes "sidekick".

Betsy inser att bara för att hon är död betyder det inte att hon inte kan ha ett liv. Men plötsligt dyker det upp vampyrer som kräver att hon antingen ansluter sig till deras klan eller dör (på riktigt). Å ena sidan Nostro, en sliskig 500-årig vampyrhärskare som uppfyller varenda motbjudande kliché som någonsin funnits, å andra sidan den arroganta, opålitliga men samtidigt urläckra vampyren Sinclair (aka. Mr Tall, Dark and Handsome). Och det blir knappast lättare när alla av en outgrundlig anledning tror att hon är en slags förutspådd vampyrdrottning ..

Undead and Unwed är otroligt härlig och jag rekommenderar den till alla som gillar chick-lit, vampyrer och humor!
  • För rätt läsordning av böckerna i serien Queen Betsy (eller The Undead Series) klickar du här

1 kommentar:

  1. riktigt roligt bok! nr 2 är på väg hem till mig nu också:)

    SvaraRadera