måndag 11 oktober 2010

Mark of the Demon


Mark of the Demon är Diana Rowlands debutroman. Författarens bakgrund är vad som drog mig till boken. Hon har arbetat som polis, kriminalteknisk specialist, mordutredare, rättsmedicinsk assistent i bårhus innan hon slutligen kastat sig in i författarskapet.

Inte många kan tillkalla demoner i sin källare för skojs skull, men Kara Gillian är inte din vanliga brottsbekämpande polis. Mark of the Demon är första boken i serien om kriminalpolisen Kara Gillian. Hon har nyligen befordrats från egendomsbrott till mordroteln och ska utreda sitt första mord någonsin.

När Kara hittar spår av mystiska symboler på en kropp, inser hon snabbt att detta inte är ett vanligt mord. Seriemördaren känd som the Symbol Man är en mardröm som staden Beaulac, Louisiana trodde hade upphört för tre år sedan, men nu är han tillbaka för ett extranummer, och av offrens kvarlevor att döma kommer han inte ge upp förrän han nått sitt mål - att tillkalla en Demonlord.

Kara är en summoner, dvs. en demonkallare eller 'demon-frambesvärjare'. Hon har förmågan att kalla på demoner från deras sfär till människornas genom en ritual med offergåva. Då Kara är den enda som inser att mördaren är en demonkallare och vad symbolerna inristade på offren innebär har hon störst chans att stoppa mördaren. Kara måste kombinera sina kunskaper som polis och demonbesvärjare om hon ska lyckas stoppa the Symbol Man från att döda igen innan han hinner kalla på ett väsen som praktiskt taget är oövervinneligt.

I jakten på mördaren utnyttjar Kara sin förmåga och kallar på en reyza, en lägre klassens demon. Ritualen går dock fel och istället intar en Demonlord dess plats i pentagrammet. Kara blir livrädd då Demonlorden Rhyzkahl lätt bryter sig ur cirkelns fångenskap. Men känslan övergår till lättnad då Rhyzkahl av en oförklarlig anledning skonar Kara trots att hon törs tillkalla honom.

Samtidigt som Kara kämpar med mordgåtan måste hon kämpa för att bevara sin position som utredare då många försöker köra över henne. Även FBI är intresserade av fallet, och ett FBI-team specialiserat kring det ockulta och ritualmord blir inblandat, med en störande agent Ryan Kristoff, som efter att ha vittnat Karas egendomliga beteende vid brottsplatsen kräver svar som Kara inte kan ge utan att framstå som en galen satanistisk dyrkare.

Mark of the Demon är en fascinerande blandning av hårdkokta poliser och urban fantasy. Diana Rowlands professionella bakgrund som både gatupolis och rättsmedicinsk assistent lyser starkt igenom boken och ger den en realism som tyvärr saknas i alltför många urban fantasy-böcker med poliskaraktärer.

Mark of the Demon är ett härligt samarbete mellan genrer som urban fantasy, spänning, kärlek och kriminalroman. Andra boken, Blood of the Demon är minst lika spännande och handlar om hur Kara kämpar mot ett väsen som stjäl människors essens, och ger fler detaljer om sidokaraktärerna samt om demonvärlden. Tredje delen, Secrets of the Demon utkommer den 4 januari, 2011.

Läs kapitel 1 i Mark of the Demon (Kara Gillian #1) här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar