lördag 25 september 2010

Strange Angels


Lilith Saintcrow (eller Lili St. Crow) är författaren bakom två av mina favoritserier: Dante Valentine och Jill Kismet. Det som utmärker Saintcrow är hur böckerna alltid utspelas i en dyster värld med onda, övernaturliga varelser samt starka kvinnliga karaktärer som outröttligt bekämpar dessa. Oftast är lösningen på ett problem inte heller det rätta 'hokus pokus'-ordet: utan det krävs blod, svett och tårar.

Nåväl.

Min beundran av denna slags litteratur är vida känd, vilket såklart ledde till att jag inom kort efterlyste fler böcker av samma författare och stötte på Strange Angels, som är en ungdomsserie skriven under pseudonymet Lili St. Crow.

Strange Angels handlar om sextonåriga Dru Anderson som upptäcker att hon är en djamphir - halvvampyr/ halvmänniska. Man kan säga att hon är en utrotningshotad art, då hon utgör enbart en av två existerande kvinnliga djamphirer på jorden. Berättelsen handlar om hur hon forslas mellan olika platser för att skyddas från en särskild blodtörstig vampyrkung - Sergej.

Sergej (som är djamphirernas motsvarighet till Voldemort), blir medveten om Drus existens av en slump och är fast besluten att utplåna henne. Då kvinnliga djamphirer i regel är starkare och farligare när de uppnått full styrka, är det av stor vikt att Dru dödas innan hon hinner bli en fulländad djamphir.

Vi introduceras till sidokaraktärer som Drus vän Graves, en klasskamrat som snart blir biten och förvandlad till en loup-garou (halv-varulv), och träffar även på Christophe, en annan djamphir. Med en skara av dödslystna varelser efter sig inser Dru att hennes tillvaro aldrig kan bli som förr, och det blir Christophes uppgift att föra Dru till säkerhet. Men kan Dru lita på Christophe?

Strange Angels är en ungdomsbok som känns unik. Min favorit i serien är än så länge andra delen, Betrayals, som också är den mest spännande. Dru är aldrig trygg: var hon än befinner sig har hon fiender i hälarna och måste därför ständigt fly eller fäkta. En annan sak jag gillar i denna bok är de målande beskrivningarna, som till exempel känslan av att bli biten av en vampyr:

But it came one more time, and this time was the worst because the digging, awful fingers weren’t pulling at anything physical. Instead they were scraping and burrowing and twisting into me. The part of me that wasn’t anything but me, the invisible core of what I was.
I’d call it the soul, but I don’t think the word fits. It’s as close as I can get.

- Betrayals

Strange Angels påminner delvis om Stephenie Meyers Twilight-serie, där huvudpersonen Bella ständigt var under hot från onda vampyrer, och liksom Twilight utspelas även här en kärlekstriangel mellan Dru, Christophe och Graves. Den liknar även Richelle Meads Vampire Academy som utspelas på en vampyrskola.

Jag rekommenderar serien till alla som ännu inte tröttnat på vampyrer. Även om tredje boken inte levde fullt upp till mina förväntningar, så väntar jag ivrigt på fjärde delen - Defiance, som kommer ut den 19 april, 2011.

Läs utdrag ur Strange Angels här


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar