fredag 17 september 2010

Clockwork Angel


Clockwork Angel är första delen i en ny serie skriven av Cassandra Clare. Den är en spin-off på författarens mer välkända ungdomsserie Mortal Instruments.

Clockwork Angel handlar om 16-åriga Tessa Gray och utspelas i viktorianska London. Tessa for från New York till London för att finna sin bror som spårlöst försvunnit. Här upptäcker hon sanningen om sig själv och lär snart känna en helt ny grupp, Shadowhunters, som härstammar från fallna änglar (nephilim). De är krigare som tillägnat sitt liv åt att befria världen från demoner, och är allt som står mellan det okända: monster, vampyrer, necromancers - och människorna.

Vid sin ankomst till London blir Tessa kidnappad av ett par mystiska personer som kallas för the Dark Sisters. De tvingar henne att använda magiska krafter hon inte ens visste att hon besatt, tills hon slutligen lyckas fly undan med hjälp av två nephilims, Will och Jem, som tillhör en organisation av likasinnade: Shadowhunters.

Tessa är ingen nephilim, utan hennes egenskap är något helt annat - hon har en sällsynt förmåga: kraften att, efter eget behag, ändra sitt utseende till vem hon vill. Vad mer, the Dark Sisters handlade på uppdrag av någon annan, the Magister, en skum figur som skyr inga medel för att lägga beslag på Tessa. Tessas enda lösning är att ta tillflykt med Shadowhunters, som svär att hitta hennes bror om hon använder sin förmåga till att hjälpa dem.

Hon finner sig snart fascinerad av - och slits mellan - två bästa vänner: Jem, vars bräckliga skönhet döljer en dödlig hemlighet, och blåögda Will, vars frätande kvickhet och flyktiga stämningar håller alla i hans liv på avstånd ... alla utom Tessa. Allteftersom sökandet drar dem djupt in i hjärtat av en svårbegriplig komplott som hotar att förstöra Shadowhunters, inser Tessa att hon kanske måste välja mellan att skona sin bror eller att hjälpa sina nya vänner rädda världen ... och att kärleken kan vara den farligaste magin av dem alla.

Clockwork Angel är mycket läsvärd. Tessa är en karaktär vars värderingar (som hon mestadels fått från samtida böcker som Stolthet och fördom, Jane Eyre och Svindlande höjder) sätts i gungning men hon tar det med en nypa salt. Boken överraskar med många intressanta och oväntade vändningar i handlingen.

Andra delen i serien The Infernal Devices: Clockwork Prince kommer ut september, 2011. Tredje delen Clockwork Princess, november, 2012.

Läs utdrag ur Clockwork Angel
här
Se författarens hemsida

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar