fredag 6 augusti 2010

Chicagoland Vampires


Chicagoland Vampires är en av mina absolutaste favoritserier. Böckerna är skrivna av författaren Chloe Neill. Serien är pågående men har hittills utgetts i tre delar: Some Girls Bite, Friday Night Bites och Twice Bitten. Den senaste boken utkom den 6:e juli i år och det är på sin tid att jag introducerar Chicagos vampyrer för er.

Some Girls Bite handlar om den 27-åriga doktoranden Merit. På väg hem från campus en natt blir hon överfallen och biten av en vampyr. Medan hon brottas med döden, blir hon 'räddad' av en annan vampyr som omvänder henne på plats - nämligen Ethan, ledaren av Cadogan House, en av de fyra kända vampyrgrupperna i Chicago. Böckerna följer Merits liv som nybliven vampyr och hur hon accepterar sitt nya jag. Från upptäckten av sina fysiska färdigheter (starkare, snabbare osv.), berätta för sin societetsfamilj och vänner att hon kommer fortsätta resten av sin existens som vampyr, till att bli medlem i ett ytterst strukturerat vampyrsällskap.

Dessutom har vampyrer precis kommit ur garderoben, och Merit utsätts för den dubbla effekten av allmänhetens fascination av vampyrer samt sin bakgrund som dottern till en av Chicagos mest inflytelserika män. Det blir inte lättare när det uppdagas att Vampyr-Merit är överlägsen de flesta av sina gelikar när det gäller vampyrförmågor. I slutet av den första boken avslöjas också vem som begått mordet på en serie unga kvinnor i Chicago, samma öde Merit undgick med en hårsmån.

Vampyrerna i Chicagos nattliv beskrivs som mycket vanliga; de har nära till sin mänskliga natur, genomgår inte en depression pga. förändringen (tvärtom anses det ett privilegium som många ansöker om att få bli), gör inte en helomvändning av sina dagsvanor och äter mer än gärna mat, även om de måste dricka blod för att få näring (ur blodpåsar som levereras från Blood4You).

Seriens sidokaraktärer bidrar mycket till handlingen och har en aktiv roll, särskilt humorn och dialogerna mellan Merit och rumskompisen Mallory. Varje bok i serien behandlar en unik händelse, men som en löpande tråd finns det även en motvillig attraktion i sann Stolthet och fördom-anda mellan Ethan och Merit, som i senare delar utvecklas till en kärleksrelation:

“You don’t even like me.”
He smiled a little evilly. “That doesn’t seem to matter.”
A slap wouldn’t have pulled me out of the trance any faster. I twisted beneath his braced arms, then moved away. “I see.”
“I’m not happy about this either.”
“Yes, I get that you don’t want to be attracted to me, that you think I’m beneath you, but thank you for pointing it out anyway. And in case you haven’t realized it, I’m not thrilled about it, either. I don’t want to like you, and I certainly don’t want to be with someone who’s appalled by me. I don’t want to be . . . desired begrudgingly.”
He stepped toward me with the grace of a slinking panther. And just as dangerous.
“Then what do you want me to say?” His voice was low, thick with lambent power. “That I wanted you to taste me? For all that you’re stubborn, sarcastic, completely unable to take seriously my authority, and patently disrespectful, that I want you? Do you think this is what I would choose?”


Detta är en serie som för var bok bara blir bättre och bättre. En tendens som jag har när jag berättar om böcker jag gillar är att avslöja så lite som möjligt av handlingen, undvika spoilers. Om det inte redan framkommit, så låt mig säga detta: Jag rekommenderar verkligen denna serie.

Som tur är kommer den pågå i minst 4 delar till. Fjärde boken, Hard Bitten, kommer ut sommaren i juli 2011.

Läs första kapitlet i Some Girls Bite här
Se författarens hemsida

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar