torsdag 8 juli 2010

Sizzling Sixteen


Stephanie Plum är den i mångas ögon älskade och i andras syn urvattnade karaktär skapad av författaren Janet Evanovich. Hon jobbar som borgensagent hos sin kusin Vinnie's borgensfirma, vilket innebär att hon försöker fånga brottslingar som sluppit undan borgen, dvs. att dyka upp på rättegång vid avtalad tid. Själva spårandet har hon i regel inga problem med, men när det gäller tillfångatagandet är det ett stort dilemma eftersom hon inte är en fullärd stickspårare än, och bovarna såklart inte står stilla, som man kan förvänta sig. Till hjälp har hon då oftast den mystiske Ranger som har för vana att vilja hjälpa henne, men egentligen har andra avsikter. Hennes största livsmisstag var att gifta sig med sin fd. man, Dicky Orr, och hennes ärkefiende (och ärkerival i allt) är Joyce Barnhardt. Sen har hon även till-och-från pojkvännen Joe Morelli.

Den närmaste liknelsen till Stephanie Plum-böckerna är väl TV-serien Simpsons. Böckerna är lättsmälta och humoristiska. I varje bok får vi se Stephanie flåsa och flämta i jakten på bovarna, vilka kan komma i form av allt från vaselinindränkta blottare och ångestfyllda flerbarnsmammor som snor ostbågar, till folk som ser det som sin livsuppgift att sno toapapper från rastplatser. Släng också in den enstaka maffiabossen, lönnmördaren, knarkkungen etc, och Stephanie är redo 'to rock 'n roll'.

Den 16:e boken, Sizzling Sixteen kom ut den 22 juni i år. De senaste böckerna har genomgått en förändring i form av att dramat i böckerna utspelas främst på hemmaplan och händelserna är än mer långsökta (blodtörstiga hobbitar, alligator som vakthund, vapenförsäljning ute i det fria). Det tillkommer inte heller någon ny karaktärsutveckling, utan större delen av historien återanvänder helt enkelt element från tidigare omgångar. I Sizzling Sixteen är det till exempel Vinnie som blir kidnappad och bovarna begär en sexsiffrig lösensumma. Som Stephanie, medhjälparen Lula, och kontorschefen Connie snart inser, har Vinnie genom sitt spelberoende under flera års tid fifflat med firmans ekonomi. Trots att hennes sliskiga kusin knappast är hennes favoritperson, och att jaga brottslingar inte är hennes idealkarriär, vet Stephanie att hon måste rädda Vinnie, om inte annat åtminstone för att han tillhör släkten. Så med Lula och Connie i släptåg - och romantiska intressen Morelli och Ranger som lurar i bakgrunden - far Stephanie ut i New Jersey för att återigen rädda dagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar