tisdag 27 juli 2010

Glimmerglass

Glimmerglass av Jenna Black (Faeriewalker # 1)
Ungdomsroman/ Young Adult
304 sidor

Glimmerglass är minst sagt en spännande berättelse. Jag läste ut denna bok på bara en dag! Kort handlar den om 16-åriga Dana, med vacker sångröst, en alkoholberoende mamma, och en frånvarande pappa som Dana vet ingenting om, förutom att han är en högt uppsatt person i Avalon - en plats där den moderna världen samexisterar med Faerie. Dana, som är grundligt trött på att försöka hantera sin besvärliga mor, beslutar att gå till Avalon för att hitta sin far, i tron att det knappast kan bli värre än det liv hon nu leder.

Men gräset är inte alltid grönare på andra sidan. Det Dana finner vid ankomsten är inte riktigt det varma välkomnande hon förväntat sig eftersom hon genast blir indragen i politiska maktspel. Dana befinner sig mitt i fara, intriger, men också en begynnande förälskelse (eller två) jämte misstro mot sin egen förmåga att bedöma andras karaktär, då alla verkar vara ute efter att utnyttja henne för sina egna syften:

Dana är en Faeriewalker, hälften människa, hälften fe (Fae) vilket innebär att hon obehindrat kan vistas i bådas värld. Glimmerglass är vad man kallar det hon ser när hon blickar ut över horisonten och ser hur människornas värld och feernas (Faerie) överlappar varandra. Detta gör henne unik då vanliga människor och feer inte kan sätta fot i varandras sfär. Avalon utgör den enda plats där de kan leva i samvaro. Det dröjer inte länge förrän illvilliga personer som vill dra fördel av Dana framträder. Antingen betraktas hon som ett eftertraktat vapen - eller ett hot som bör förgöras.

Andra boken i serien, Shadowspell, kommer ut 4 januari 2011.

Se författaren Jenna Blacks hemsida
Läs prolog och kapitel 1 av Glimmerglass här
Berättelse om en av sidokaraktärerna här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar