måndag 7 juni 2010

Magic Bites

Förra veckan tillbringade jag ett bra par antal timmar med att fräscha upp minnet av de föregående böckerna i min favoritserie Kate Daniels, av författarparet Ilona Andrews. Den är ett absolut måste oavsett vad du gillar att läsa, men läser du urban fantasy är den a och o, till och med z. Troligen kommer serien pågå i sju delar, men hittills består den av kvartetten; Magic Bites, Magic Burns, Magic Strikes och Magic Bleeds (den sista utgavs 25:e maj i år).

Kate Daniels lever i en värld där magisvängningar är vardagsmat, där tekniken kraschar med jämna mellanrum och magin tar över. I själva verket gör hon ett leverne på dessa störningar. Men hennes värld vänds upp och ner när en vampyr levererar ett budskap om hennes förmyndare. Kate går med på att utreda mordet för att hämnas sin fadersfigur och mentor men finner sig snart mitt i en pågående konflikt mellan två stora övernaturliga grupper: vampyrer och varulvar. Kate är i för några obehagliga överraskningar när hon gräver djupt i Atlantas magiska värld.

Detta är en av de bästa fantasivärldar jag har stött på i en debutroman. Kate bor i framtidens Atlanta, där magi och teknik kommer i oförutsägbara vågor. Inom fantasy är magi oftast en inre kraft inom en person, som kan användas, bra eller dåligt efter eget behag. I denna bok är den också levande, en yttre kraft som kämpar och vinner mot tekniken.

Magic Bites är både en mycket bra fantasi- och kriminalroman som du lätt dras in i - så länge du inte söker starka romantiska drag. En annan varning, om du tycker vampyrer är sexiga varelser: tänk om. Vampyrer är ingens erotiska fantasi i denna värld. Vanligtvis beskrivs vampyrer som mörka och farliga, kraftfulla, sexiga varelser. I denna bok är vampyrer enbart blodtörstiga, primitiva, förfallna varelser; de flesta agerar inte ens på eget inititativ. Kort sagt är de monster som ger sann mening åt begreppet "levande döda" och kontrolleras av Masters of the Dead.

Vanligtvis skildras varulvar som reserverade varelser, lever i grupp, och med en sträng hierarkisk system. I denna bok är de bara en av många shapeshifters, som leds av en stark ledare som kan förvandlas till ett lejon, en sk. werelion, Curran.

Reglerna för Ilona Andrews värld är ganska tydliga. Följderna av en värld där magi och teknik lever i samspel har noga övervägts. Till exempel får invånare växla mellan häst och bil till jobbet. Att kolla klart ett TV-program är en avlägsen dröm, men dessa är bara ett par exempel på hur magi påverkar vardagen. Kate är en av de mest intressanta karaktärer som finns, inte minst för att hon själv bär på en hemlighet som är av karaktären: 'I could tell you but then i would have to kill you'. Samtidigt är hon någon du kan leva dig in i och hennes inre dialoger får dig att skratta. Fast mysteriet med mentorns död löses i denna första bok, så lämnar den tillräckligt med luckor för att du ska vilja läsa nästa, och nästa roman i serien.

Till skillnad från vissa serier som avslöjar allt redan i den första boken, lämnar den här boken många saker till framtida berättelser, inte minst mysteriet Kate själv.

Favoritcitat ur, Kate Daniels #1, Magic Bites:

"I am Olathe," she said with the same gravity Greek gods must have used to introduce themselves to their mortal children. "The Mistress of the Dead. The favored concubine of Roland, the Father of the People."
Alrighty then.
"Care to repeat that?" Curran said. His voice was a deep snarl, but his diction was perfect. "I missed the part where I was supposed to be impressed."


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
"So tell me," Crest said. "What exactly am I supposed to be? I assume since Kate's involved, I'm not an ordinary human. What am I guilty of?"
"She thinks you feed on the dead," Jim said.
"Really?"
"Yeah. You hunt them. In the night. Human, vampire, Pack, doesn't matter. You hunt them, you kill them, and then you eat the corpses."
"Lovely." Crest's gaze didn't waver. Doolittle carried the sample to the scanner.
"Oh, it gets better, Doc." Jim was on a roll. Sonovabitch. "You also kidnap young women. You fuck them, then eat them. You mate with animals and make kids. Hordes of little misshapen Crests that roam the city in search of human meat."
"How nice."

Vill du ha ytterligare info, se författarens hemsida här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar