fredag 21 maj 2010

Urban fantasy

Innan jag ens påbörjar min stora mission och eftersträvan:
att locka allt fler läsare till denna i Sverige ännu rätt så outforskade mark inom böckernas landskap, ska jag återge en kort definition av denna bokgenre. Jag lovar att ni kommer bli fast!
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Urban fantasy är en kategori inom fantasy-genren. Det som särskiljer den från "traditionell" fantasy är att den i regel består av berättelser med övernaturligt innehåll satt i en samtida, riktig värld - till skillnad från "traditionell" fantasy som utspelas i fullständigt fingerade landskap.

Urban fantasy (/storstadsfantasy) utspelar sig i nutid i vår egen värld i moderna stadsmiljöer, men med inslag av t ex magi, vampyrer, varulvar, feer och så vidare. Ofta är det en viktig del av handlingen att en person upptäcker denna andra sida av verkligheten och måste lära sig att hantera samt överleva det - eller dö.

Många anser att JK Rowlings Harry Potter banade väg för denna inriktning inom fantasy. Exempel på en urban fantasy-bok är den mycket populära serien Twilight, med vampyren Edward och Bella. Liksom böckerna bakom den omtalade tv-serien True Blood, Southern Vampire Mysteries (eller Sookie Stackhouse) samt Vampire Diaries av LJ. Smith.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar