söndag 23 maj 2010

Ill wind

Joanne Baldwin är en av de få handfull utvalda människorna på jorden med förmågan att kontrollera elementen, en sk. weather warden som kan styra över luft och vatten. Det är hennes missöde vi på sätt och vis dyker rätt in i: Joanne har nämligen precis smittats av en demon. Det innebär att hon döms till döden — om hon ertappas av sina gelikar.

Handlingen utspelas främst på de öde motorvägarna, då Joanne försöker sopa undan sina spår. I sitt ensamma, förtvivlade tillstånd ger hon skjuts till en tillsynes oskyldig liftare, David, och i sitt ännu hjälplösare tillstånd söker hon upp Lewis: världens mäktigaste weather warden med kraft över alla naturelement. Lewis är också på flykt undan lagen, och sägs ha stulit ett par flaskor djinn — En djinn är ganska lik anden-i-flaskan och bistår weather wardens i deras kamp mot naturkatastrofer. En annan unik egenskap de har är att de kan oskadliggöra en demon. Joannes förhoppning ligger nu i, vilket ni kanske luskat ut, att få tag på en djinn och överföra smittan till denne. Handlingen blir än mer spännande med en liten gnutta omöjlig kärlek tillagd.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Historien växlar emellanåt med tillbakablickar innan alla pusselbitar faller på plats. Texten har en brådskande natur och återspeglar Joannes desperata skick, vilket leder till att man sveps med i det emotionella virrvarret och känslan av att något måste göras innan sanden rinner ut. Så i början är det lätt hänt att man som läsare känner sig aningen "bakom" händelseutvecklingen.
.. I slutändan upptäcker Joanne att hon bedragits ännu en gång och letts på villovägar, men hon är inte ensam - och än är det inte försent.

En mycket läsvärd bok satt i en unik, hittills outforskad mark inom fantasyvärlden (dvs. vampyrfri!)
Läs kapitel 1 här.

Första delen i Weather Warden-serien. Hittills utgiven i åtta delar. Se författaren Rachel Caines hemsida här. Författaren är även känd för sin ungdomsserie Morganville Vampires.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar