tisdag 25 maj 2010

Greywalker

Greywalker är första delen i serien om privatdetektiven Harper Blaine som efter en våldsattack dör - i blott två minuter - hamnar i limbo, för att sen återuppväckas till liv. Men med en unik egenskap i bagaget: förmågan att vistas i andra, parallella dimensioner. Harper blir mottaglig för intryck från båda världar, och kan därför se och interagera med spöken: hon blir en Greywalker. Samtidigt upptäcker hon existensen av andra övernaturliga varelser, som vampyrer och häxor, som alla vill utnyttja henne för egna syften.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Greywalker är en deckare som använder ett paranormalt utgångsläge för att lösa brott. Konceptet är annorlunda framlagt vad man än först tror, än TV:s Ghostwhisperer. Men tyvärr är historien för svag och skildringen av berättelsen inte särskilt intressant. Början och slutet är bra, mitten utdragen och stundvis outhärdlig i sin monotoni samt Harpers ständiga förnekelse och missnöje med sin livslott.

Så gott som alla magiska element är ytterst vagt beskrivna och diffusa. "The Grey" som beskrivs som en andevärld må vara en förvirrande och dimmig plats, vilket författaren säkert avsåg, men det är dennes uppgift också att underlätta förståelsen och inge oss ett någorlunda påtagligt visuellt intryck.

Avsaknaden av detaljer inbegrep även karaktärer, med resultatet att jag som läsare blev ytterst lite berörd av Harpers förehavanden.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Nu är jag långt ifrån en kräsen läsare, och ska därför ge uppföljaren en chans innan jag helt bortser från denna serie i framtiden. Det återstår att se om Harper lyckas uppnå någon balans med The Grey och skapa jämvikt i sin tillvaro. Det finns trots allt flera exempel i litteraturvärlden där uppföljare överträffar föregångare.

Tillägg: Första delen i serien Greywalker. Se författarens hemsida för kapitelutdrag.

1 kommentar:

 1. Sv:
  Hejsan. Kul att du gillar bloggen. Rekommenderar verkligen Trabzon och dess omgivning. Du fàr uppleva ett helt annat, spännande Turkiet. Centrala Turkiet är ocksà charmigt pà sitt sätt. Konya är fantastiskt och en viktig stad för religiösa människor. Roligt att fler svenskar ser sig om pà andra ställen i Turkiet. Var du där pà semester eller kanske som utbytesstudent?

  Ha en trevlig dag
  Sofie
  http://vikingkiz.blogg.se

  SvaraRadera