tisdag 25 maj 2010

Fallen

För ett tag sen läste jag ungdomsromanen Fallen. Det som fångade min uppmärksamhet var förstås det gåtfullt vackra omslaget.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Berättelsen handlar om 17-åriga Luce som blir tvångsintagen på en anstalt efter att hennes pojkvän dör under mystiska omständigheter (där hennes oskuld ifrågasätts). Hon misstänker att skuggorna som (bokstavligen) förföljt och plågat henne genom hela livet har något med saken att göra. När hon träffar Daniel känner hon en omedelbar och intensiv attraktion. Fastän Cam, en annan klasskamrat, helt klart är intresserad av henne, kan Luce enbart tänka på Daniel, som ena stunden är kärleksfull för att i nästa ögonblick vara totalt ond. Han försöker (förgäves, kanske bör tilläggas) hålla Luce på avstånd. Men Luce låter sig inte övertalas så lätt.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Det första kapitlet är kanske det bästa då det består av en tillbakablick på Luce och Daniels bekantskap - under den viktorianska tiden. Dock får den ett olycksaligt slut med Luces död vilket resulterar i en väntan (för Daniels del) till nästa reinkarnation (här kommer fantasyn in i urban fantasy).
Om jag ska tillåtas hamna på villovägar ett tag kan jag tala om att det här med reinkarnation numera verkar vara ett oerhört populärt tema bland amerikanska urban fantasy böcker som riktar sig mot ungdomar, t ex Alyson Noel's the Immortals series. Hursomhelst så tycker jag att Fallen är en av de mest välskrivna romanerna i sitt slag.

Kort kretsar handlingen i Fallen kring två personer som finner varandra, bara för att om och om igen återuppleva händelser i en slags återkommande cykel som varje gång omöjliggör parets förening (moment 22, någon ..?). Men denna gång är oddsen vända. Eller? - Återstår att se.
Boken slutar på ett lovande sätt, men med många lösa trådar hängandes. Förhoppningsvis ges svar på dessa i uppföljaren, Torment, som kommer ut den 2:a september i år.

Se författarens hemsida här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar