fredag 21 maj 2010

Dead Until Dark

Barnsligt omslag, vuxet innehåll. Så är mitt första intryck av böckerna i serien Southern Vampire Mysteries, av författaren Charlaine Harris. Sookie Stackhouse 1: Dead Until Dark.
.. Ring a bell?
Jag talar förstås om boken bakom den populära tv-serien True Blood (som går på svt1 onsdagar kl 22:oo FYI). Egentligen har jag läst denna bok innan tv-serien fick sitt stora genomslag (redan inne på säsong 2 i USA).

Behövs inte sägas så mycket om rubriken till inlägget eller handlingen, som kort beskriver vampyrer som en nyligen i dagsljuset — bokstavligt talat såklart (hehe) — framträdd nationell minoritet. Vampyrer kan numera livnära sej på syntetiskt blod, så de utgör 'ingen fara' för vanliga människor.

Med de traditionella rollsättningarna uppfyllda, såsom vampyr-fetischister vs. -fobiker, diverse hatgrupper etc. är detta en lättläst, om än annorlunda vampyrberättelse. Det nya är i så fall kombinationen av en telepatisk huvudkaraktär — barservitrisen Sookie, legitima vampyrer (WTF?!), en seriemördare samt en så kallad shapeshifter (gud, vilken medeltida definition på svenska wiki). Med hjälp av Sookies förmåga att läsa folks tankar löses en mordgåta i denna första bok i serien.

Looks can be deceptive, som t ex ett bokomslag. Serien om telepatiska Sookie Stackhouse har hittills utgetts i nio delar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar